Kerrieplant
Kerrieplant, strobloem Helichrysum italicum
Oogsttijd: juni tot oktober
Onderhoud: Onderhoudsarm. Bloemen liefst verwijderen.
Groeiwijze: keukenkruid is meerjarig en redelijk winterhard. De zilvergrijze, groenblijvende bladeren zijn zeer opvallend. De kerrieplant is ook geschikt voor beginners.
Standplaats: een zonnige standplaats is ideaal. Zet de plant in doorlatende grond.
Verzorging: slechts weinig water en voeding geven. Na de bloei terugsnoeien. Overhouden: licht winterdek met rijshout of bladeren.
Vermeerdering: stekken van het voorjaar tot de zomer.
Oogsten: verse, jonge blaadjes en bloemen in de schaduw hangen om te drogen.
Gezondheid en keuken: de kerrieplant helpt bij hoesten en is ontstekingsremmend. Hij bevat etherische oliën. De gedroogde plant kan gebruikt worden voor thee en bij gevoelige en geïrriteerde huid in het badwater worden gedaan. In de keuken wordt hij gebruikt in eiergerechten. Takken slechts kort laten meekoken en voor het serveren verwijderen.