Kruiden
Kruiden in de kruidenbak 2017
Calamintha Nepeta
Levensduur
Vaste plant
Bloeitijd
Juni – september, De grijsgroene blaadjes zij bezet met zachte haartjes
Plaats
In de zon, droge doorlatende grond
Hoogte
40 cm hoog
Oogsten
Blaadjes en toppen voor de bloei, ook om te drogen
Culinair
Er kan thee van worden gemaakt, aan te bevelen bij hoest en verkoudheid.
Origanum
Oogsttijd: mei tot oktober
Onderhoud: Onderhoudsarm
Groeiwijze: meerjarig en winterhard. De aromatisch geurende plant verhout aan de basis en groeit liggend en rechtop.
Standplaats: Zonnig, de grond moet goed doorlatend, droog en kalkhoudend zijn.
Verzorging: Weinig water en voeding geven. Natte voeten vermijden. Het eerste jaar slechts 1 keer terug snoeien(het tweede jaar 2 tot 3 keer(van juni tot augustus). De plant moet het zelfde jaar opnieuw uitlopen.
Problemen: echte meeldauw en slakken.
Vermeerdering:Stekken(voor de bloei afsnijden). Sommige soorten kunnen ook worden gezaaid.
Oogsten: De hele plant niet te diep afsnijden.(Handbreedte boven de grond)
Gezondheid en keuken: Tijm is slijmoplossend en urinedrijvend, remt diarree en versterkt de zenuwen. Hij bevat etherische olie, thymol, carvacrol, looi- en bitterstoffen, hars en ijzer. Tijmthee helpt bij hoesten en bronchitis, omdat de enzymen die erin zitten het afweerstelsel activeren. Ook kinderen mogen tijmthee drinken. Echte tijm is met zijn aroma heel geschikt om in de keuken te gebruiken. De verse of gedroogde blaadjes kruiden kalfsvlees, wil, gevogelte, soepen, groente en salades. Ook bij gebakken aardappelen, eieren met spek en kaasgerechten smaakt tijm uitstekend.
Groene tijm
THYMUS VULGARIS COMPACTUM
Levensduur
Vaste plant
Bloeitijd
Mei – juli, kleine lichtroze bloemetjes met groengele blaadjes
Plaats
In de zon, droge zandgrond
Hoogte
Tijm wordt 10 – 15 cm hoog
Oogsten
Blaadjes en scheutjes kunnen het hele jaar geoogst worden
Culinair
Alle tijmsoorten die de “tijmgeur” bevatten kunnen in de keuken gebruikt worden. De tijm kan in veel gerechten gebruikt worden en wordt met name veel in de Italiaanse keuken gebruikt. Tijm wordt voor zware en vette spijzen gebruikt om de vertering te vergemakkelijken. We kunnen tijm gebruiken in soepen, stoofschotels, vlees, gevogelte, vis en groenten. Tijm kan het best mee gekookt of mee gestoofd worden. Tijm past goed bij voedsel dat langzaam in wijn wordt gekookt. Het geeft Benedictinelikeur zijn smaak. Tijm smaakt ook heerlijk in bruine sausen, wildgerechten en peulvruchten. Citroentijmblad kunt u gebruiken bij vis, warme groenten, fruitsalades en jams.
Lavendel
LAVANDULLA OFFICINALIS
Levensduur
Goed winterhard
Bloeitijd
Juli- september,
Plaats
In de zon, droge grond
Hoogte
Ongeveer 50-70 cm
Oogsten
Bloeit met geurende violet blauwe bloemen.
Culinair
Gele tijm
THYMUS VULGARIS AUREA
Levensduur
Winterharde, bossige halfheester
Bloeitijd
Juli tot september
Plaats
In de zon, op een open plaats. Goed gedraineerde, zanderige grond
Hoogte
20-30 cm
Oogsten
Culinair
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.