Peerke’s Hofke

Peerke’s Hofke

“Peerke’s Kruidenhofke” bij de Petrus Dondersschool

Op donderdag 19 mei 2011 is onder luid tromgeroffel een nieuwe kruidentuin geopend bij de Petrus Dondersschool. Eén van de doelstellingen van De Stichting Gemert-Bakel Kruidentuin van Nederland (GBKN) is het gebruik van kruiden te promoten. Waar kun je dan beter beginnen dan bij de jeugd van het basisonderwijs?

Dit is het tweede kruidentuintje dat de stichting bij een basisschool ingericht heeft. Met de bijbehorende lesbrieven leren de leerlingen wat je zoal met kruiden kunt doen en waarom kruiden gezond zijn.

Directeur Erik Verhoeven is er heel blij mee en omringd door alle kinderen en leerkrachten legt hij  het belang van de kruidentuin uit voor de leerlingen en voor de school.

Terwijl Lars Keune voor tromgeroffel zorgt,  onthult Anne Dekkers de naam van de nieuwe kruidentuin:  “Peerke’s Kruidenhofke” . Anne had de naam zelf bedacht en ingestuurd voor een prijsvraag van de school. Zij kreeg daarvoor een toepasselijke prijs – een vlinderhuisje.

Vervolgens knippen Sjors en Jaimy met een echte heggenschaar het lint door, waarmee de kruidentuin geopend wordt. Deze leerlingen zullen  samen met juffrouw Tasja de tuin  in de toekomst gaan bijhouden.

Hans Beks de voorzitter van GBKN wees de leerlingen in zijn toespraak op het belang van kruiden in het gewone dagelijkse leven. Je kunt ze echt in de keuken gebruiken en het is zelfs goed voor de plantjes, wanneer er regelmatig van geknipt wordt.   Goed onderhoud, aandacht en zorg zijn belangrijk voor de tuin en vooral niet vergeten: water geven! Daarna zaait hij samen met een leerling zaad van goudsbloemen in een van de perkjes en verklaart daarmee, dat de tuin nu voortaan van de school en van de leerlingen is.

Verder schonk de stichting GBKN de school een kar met tuingereedschap voor het onderhoud van de kruidentuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.